Káva sa do Hondurasu dostala z Kostariky. Prvé plantáže sa začali zakladať v 18 storočí v provincii El Paraíso, ktorá je aj v súčasností dôležitým kávovým producentom.

Napriek tomu, že Honduras má veľmi dobré podmienky pre pestovanie kávy, kávy z Hondurasu veľmi dlho chýbala na trhu gurmánskych káv. Bolo to spôsobené zlým menom Hondurasu, zlou infraštruktúrou, ale tiež spracovaním a triedením kávy. To sa odrazilo aj na cene kávy, a tak producenti kvalitnej kávy často exportovali kávu cez Guatemalu, pod jej označením.

V Hondurase je vyčlenených päť hlavných pestovateľských regiónov: 

Agalta Tropical

Zaberá provincie Olancho, El Paraíso a časť Francisco Morazán. Rozprestiera sa v centrálnej východnej časti krajiny. Región je značne rozdrobený a skladá sa zo 14 chránených častí. V oblasti sa nachádza aj národný park Sierra de Agalta National Park. Nadmorská výška kolíše v intervale 1200 až 1500 m n. m. Pestujú sa variety Bourbon a Caturra. Káva má medovo sladkú arómu, citrusovú chuť s dobrou aciditou a príjemnou dochuťou.

Azul Meambar 

Región zaberá provincie Yoro a Comayagua. Ide o horskú oblasť s nadmorskou výškou 1200 až 1500 m n. m. V oblasti sa vyskytuje kvalitná úrodná pôda. Pestujú sa variety Bourbon, Caturra a Cutuai, v tieni vyšších stromov. Káva má krémové telo, čokoládovú arómu, chuť karamelu a tropického ovocia. Má príjemnú dlhú dochuť.

Montecillos-Marcala

Región sa rozprestiera v provinciách La Paz, Comayagua, Santa Bárbara, a Intibucá, cez ktoré sa tiahne horský reťazec Montecillos. Káva sa pestuje vo vysokých nadmorských výškach, dosahujúcich 1300 až 1700 m n. m. Marcala, hlavne provincia Santa Barbara, produkujú najkvalitnejšiu a najznámejšiu honduraskú kávu. V súčasnosti sa káva určená na export z tejto oblasti označuje ako Marcala coffee. Táto káva je dostupná aj na Americkom a európskom trhu s gurmánskych káv. V oblasti je zastúpená turisticky atraktívna kultúra Lenca, a tak sa môžeme stretnúť a s týmto označením pre kávu. Pestujú sa variety Typica, Bourbon a Catuai.

Káva má zamatové telo so živou aciditou, výraznú arómu a vzácnu, pomarančovo broskyňovú chuť. 

Opalaca Golden Mountain

Zaberá provincie Santa Barbara, Intibucá, and Lempira v horách Opalaca. Tento región má veľmi dobré prírodné podmienky, z časti spoločné s regiónom Marcala. Spája ich aj kultúra indiánov Lenca. Túto kávu môžeme kúpiť pod rovnakým označením ako kávu Marcala, teda Lenca, prípadne Santa Barbara. Káva sa tu pestuje v nadmorskej výške 1200 až 1600 m n. m. Pestujú sa variety Caturra, Cutuai a Typica, prevažne v tieni. Produkovaná káva je veľmi dobre vyvážená, s ľahším telom, ovocnou chuťou, delikátnou aciditou a sladkou dochuťou.

Copán

Región sa nachádza vzápadnej časti krajiny na hraniciach s Guatemalou. Nachádza sa tu národný park Celaque, aj najvyšší vrch krajiny. Región je tiež známy zachovalými ruinami majskej kultúry. Pestujú sa variety Caturra a Catuai, v nadmorskej výške 1200 až 1500 m n. m. Šálka kávy z regiónu Copán je vyvážená, s plným telom a čokoládovou chuťou.

Klasifikácia je podobne, ako v Guatemale založená na nadmorskej výške v akej sa káva pestuje. Miesto označenia HB (hard bean – tvrdé zrno) sa používa označenie HG (high grow – vysoko pestované).

V Hondurase sa pestuje výlučne arabika a celková produkcia 2 900 000 69 kg vriec. 65% rozlohy krajiny pokrývajú kávové plantáže. Viac ako 98% kávy je pestované v tieni.

Centrálna a južná Amerika produkuje najviac kávy na svete, takmer výlučne arabiku. Káva sa pestuje na veľkej rozlohe v mnohých krajinách, čo spôsobuje veľkú variabilitu chutí. Preto sme charakteristiku všetkých káv amerického kontinentu nedokázali vtesnať do jednej časti nášho seriálu o káve. Pokračovať budeme v budúcom čísle, kde sa cez panamskú šiju dostaneme z centrálnej do južnej Ameriky.