El Salvador produkuje iba Arabiku. Z Variet je najviac zastupena Bourbon s 68% podielom, dalej nasleduje Pacas s 29% podiel a zvyšné 3% ostávajú pre ďalšie variety.

Klasifikácia kávy, a aj kvality závisí od nadmorskej výšky v ktorej sa káva pestuje, čím vyššia nadmorská výška, tým kvalitnejšia káva:

Prevžné množstvo (71%) je klasifikované ako SHG a HG. 

Šálka Salvadorskej kávy je predstavuje veľmi čistú a vyváženú chuť s príjemnou arómou, s dobre vyváženým telom s ostrou, ale zároveň jemnou aciditou, s čokoládovými a orieškovými tónmi. Je podobná na kostarické a guatemalské kávy, regiónu Antigua.

Kava el salvadorV poslednej dobe sa El Salvador špecializuje na Gurmánske kávy

Minimálne požiadavky  na označenie „gourmet coffee“ Salvadorského Coffee Councilu sú:

Viac o Salvadorskej káve nájdete na www.salvadorancoffees.com