Druhú časť ostrova Hispaniola zaberá Dominikánska republika. Okrem spoločnej histórie v počiatkoch pestovaní kávy má Dominikánska republika s Haiti aj spoločné prírodné podmienky. Vysoká vlhkosť, optimálna teplota, vhodná nadmorská výška a na živiny bohatá pôda. Skrátka ideálne pre pestovanie kávy.

Na Hispaniole nie je obdobie dažďov. Prísun bohatých dažďov je počas celého roka. Klímu navyše ovplyvňujú teplé oceánske prúdy a vetry. To spoločne vytvára neobyčajne dlhé produkčné obdobie, takmer počas celého roka. Počasie však voči ostrovu nie je len prívetivé. Veľmi často je ostrov vystavený mohutným hurikánom. V roku 1998 bolo zničených takmer 70% krajiny. 

Pestuje sa výhradne arabika z  90% varieta typica. Ďalšie pestované variety sú caturra, bourbon, catuai and neuvo mondo. Prevažná časť kávy je pestovaná na malých farmách, organicky bez použitia chemických prípravkov a v tieni vyšších rastlín (shadow growing). V krajine je šesť vládou vyčlenených regiónov: Cibao, Bani, Azua, Ocoa, Barahona a Juncalito. Každý región produkujú špecifickú kávu.

Káva je zberaná ručne a spracovávana až na výnimky mokrou cestou, s dosušovaním na slnku. 

Santo Domingo, ako je dominikánska káva označovaná je zaradená spolu s jamajskou, haitskou a portorickou kávou ako karibská káva. Oproti ostatným má nižšiu reputáciu, ktorá je však skôr dôsledkom spracovania a triedenie pre export, ako samotnou kvalitou kávy.

Káva má plné telo, strednú aciditu veľmi výraznú a dobrú arómu, a je charakteristická zemitými tónmi.

Ročná produkcia je okolo 420 000 60 kg vriec, z čoho len 45 000 vriec ide na export.