Ťažko povedať či je to len náhoda, ale príbeh kávy sa začína podobne ako príbeh človeka v Afrike. Presnejšie v najjužnejšom výbežku Arabského polostrova, v malom Jemenskom prístave na brehu Červeného mora nazývanom menami Al-Makha, Al-Mocha, Al-Mokka – jednoducho Mocha. Tento prístav dal meno aj najstaršej komerčne predávanej káve, káve ktorá sa prvá dostala do Európy Moka káve.

Z tohto prístavu bola viac ako 200 rokov exportovaná káva do celého sveta. Arabskí obchodníci si prísne strážili tento exportný artikel a až po dlhej dobe sa začala pestovať v holandských kolóniách v Indonézii a západnej Indii. Predpokladá sa, že veľká časť Mocha kávy pochádzala z východnej Etiópie, nakoľko potenciál samotného Jemenu nie je natoľko a vysoký a chuťový profil etiópskej kávy je veľmi podobný jemenskej káve. Za pravlasť kávy je však považovaná Etiópia.

V súčasnosti Afrika nie je najväčším hráčom na svetovom trhu s kávou, avšak jej podiel je dôležitý a dáva svetu veľmi zaujímavé kávy nevšedných chutí. Africké kávy sú považované za najdivokejšie a chuťovo najbohatšie. Kávu produkuje Jemen, Etiópia, Keňa, Uganda, Burundi, Rwanda, Tanzánia, Malawi, Zambia a Zimbabwe na východnom pobreží, ale aj v Namíbii, Angole, Siera leone a ďalších krajinách západnej Afriky. Východné pobrežie je však dominantné v produkcii arabiky gurmánskej kvality. Západné pobrežie a centrálna Afrika produkuje v prevažnej miere robustu, preto sa budeme venovať kávam východnej Afriky.