Brazílska káva je orechová, sladká, s nízkym obsahom kyslosti, vytvára neobyčajné horkosladké a čokoládové chute. Charakteristická je bohatou penou a mohutným telom. Brazília sa produkciou a vývozom kávy zaraďuje medzi kávové giganty.

Brazílska káva je spracovávaná tromi rôznymi spôsobmi: prírodný suchý proces - najpoužívanejší, mokrý proces a polomokrý proces  /pulped natural/.


Najkvalitnejšie brazílske kávy sa pestujú v regiónoch: Sul de Minas, Mogiana, Cerrado a Matas de Minas.

/Regiony s najväčšou produkciou sú South of Minas-“Sul de Minas“, Savanna-„Cerrado“, Minas Gerais Mountains, Minas Chapada/.

Najväčším exportérom kávy je prístav Santos /nie je to región ani farma, kde sa káva pestuje, ako si mnohí myslia/.

Produkcia za rok 2005/2006: Supremo Estimate – 35 000 000 vriec /á 60 kg/

Brasil Yellow Bourbon 

Ide o najviac cenenú brazílsku kávu. Bouron je spolu s typicou  pôvodnou a tradičnou varietou arabici. Vyznačuje žlltou farbou dozretých kávových čerešní. Prevažne sa spracúvava metódou označovanou puled natural. Je to nieč medzi pranou a nepranou kávou. Šupka a dužina sú odstránené hneď po zbere a káva sa v pergamine dosušuje na slnku. Má stredné telo, jemnú acidiu a zároveň príjemnú čokoládovú sladkosť. Z brazílskych káv je to asi najkomplexnejšia káva.

Klasifikácia podľa počtu defektných zŕn:

Klasifikácia podľa veľkosti zrna:

Peaberry