Kávu môžeme pražiť aj doma, ako to robili naši rodičia. Až postupná industrializácia priniesla kávu praženú, neskôr mletú a nakoniec instantnú. S vývojom postupne klesala kvalita až po instantnú kávu, ktorá je poväčšine z robusty a stráca všetky podstatné vlastnosti, zachováva si len kofeín.

Doma môžeme kávu upražiť na panvici, v rúre, prípadne stroji na popcorn. Najjednoduchšie je upražiť kávu na panvici.

Potrebujeme:

Postup (uvedené časy sú orientačné a závisia od druhu kávy a nastavenej teploty):

Na panvicu dáme v jednej vrstve zelenú kávu, tak aby nepokryla celé dno (kávové zrná zväčšia objem).

Za stáleho miešania (potriasania) postupne zahrievame panvicu na miernom ohni. Postupnou praxou zistíte aký plameň je najlepší pre čo najrovnomernejšie upraženie zŕn. Optimálny čas je 10 až 15 minút.

Stále kávu premiešavame - čím viac tým rovnomernejšie upraženie zŕn.

Káva postupne žltne až hnedne. Asi po troch minútach sa začnú oddeľovať šupky.

Šupky Vám môžu začať lietať po byte, ale dajú sa povysávať. Káva s prírodnym (suchým) spracovaním (najčasteješie brazílska) produkuje viac šupiek ako káva spracovaná mokrým procesom (praná káva). 

Káva ďalej hnedne a asi po šiestich minútach sa začne uvoľňovať intenzívnejšia aróma, a málo bieleho dymu. Začína prvé pukanie.

Postupne sa praskanie vytráca. V prestávke sa začína z kávy mierme dymiť a začína druhé pukanie. 

V tejto fáze odporúčame prestať praženie a kávu vychladiť.  Káva sa po odstavení ešte praží pretože teplota vnútri zrna je stále vysoká. 

Na chladenie môžeme použiť ventilátor a chladiť kávu v cedítku, postrek vodou z rozprašovača, prípadne ju vysypať na plech vychladený v chladničke.

Z kávy vyfúkame šupky.

Vychladenú kávu uložíme do nádoby a uzavrieme po cca 12 hodinách, pretože z kávy sa uvoľňujú plyny a nádoba by mohla explodovať.

Kávu pomelieme a môžeme podávať.

Aj napriek nie celkom rovnomernému praženie bola káva vynikajúca a hlavne naša prvá čerstvá káva.