Francúzsky lis bol vynájdený okolo roku 1930 v Taliansku, väčšiu popularitu si však získal vo Francúzsku a odtiaľ získal aj meno. 

Je to veľmi jednoduchý prístroj, s ktorým pripravíme niečo medzi zalievanou a filtrovanou kávou. Jeho výhoda je v jednoduchom použití a kvalite pripravenej šálky kávy.

Takto pripravená káva má mohutné telo a sú v nej obsiahnuté všetky aromatické látky, vrátane koloidov z prípravy kávy, takže chuť je veľmi komplexná a nič v nej nechýba. Na rozdiel od zalievanej kávy vo francúzskom lise odseparujeme grunt.

Lis pozostáva zo skleneného valca a viečka s piestovým filtrom. Samotný filter je najdôležitejšou súčiastkou prístroja. Je to kovové sitko kruhového tvaru, na okrajoch s pružinou, ktorá pritláča kovový filter na steny sklenenej nádoby. Pre prípravu kávy dáme do nádoby požadované množstvo kávy (cca. 7g / porcia). Je dobré nádobu vopred predhriať teplou vodou, aby voda mala počas extrakcie čo najdlhšie optimálnu teplotu. Kávu zalejeme vodou teplou 90 až 96°C a premiešame.  Nasadíme viečko s filtrom, ale filter zatiaľ nezatláčame. Necháme kávu vyextrahovať podobne ako u zalievanej kávy 4,5 až 5 minút a pomaly zatlačíme piestový filter. Kávu môžeme rozliať do pripravených, vopred predhriatých šálok. Hlavnou výhodou je odseparovanie pevných častíc. Mletie by malo zodpovedať veľkosti ôk filtra. Vo všeobecnosti je vyhovujúce stredne hrubé mletie. V prípade, že použijete hrubšie mletie je dobré zvýšiť dávku kávy.