Káva zo Zimbabwe

Káva produkovaná v Zimbawe je v tieni kenskej kávy. Je však tiež veľmi dobre vyvážená a komplexná, s chuťovým profilom podobným kávam centrálnej východnej Afriky. Káva sa pestuje v provinciách Manicaland a Mashonaland pozdĺž hranice s Mozambikom. Hlavné spracovateľské oblasti sú Chipinge (tiež Chapina) a Mutare. 

Pestovanie sa datuje od roku 1890, keď pionieri z Kapského mesta začali pestovať kávu vo východných horách pre vlastnú spotrebu. V roku 1950 malá skupina farmárov so skúsenosťami z Kene a Indie začala pestovať kávu komerčne. V 1960 založili asociáciu pestovateľov kávu a produkcia sa začala zvyšovať. Pestuje sa hlavne varieta SL28, vyšľachtená v Keni. V súčasnosti sa produkuje 80 000 vriec kávy, pričom viac ako 70 000 ide na export. V krajine sa spotrebuje len 4000 vriec kávy.

Náhodné články

Káva z Keni má plnú a bohatú chuť s výraznou kyslosťou. V chuti sa objavujú ovocné chute, mierne korenisté a vínne chute. Je najjemnejšou...

S najväčšou pravdepodobnosťou je pravlasťou kávy región Kaffa, podľa ktorého káva dostala aj meno. Tento názor potvrdzuje aj to, že do dnešných dní...

Káva produkovaná v Zimbawe je v tieni kenskej kávy. Je však tiež veľmi dobre vyvážená a komplexná, s chuťovým profilom podobným kávam centrálnej...