Káva z El Salvador

El Salvador produkuje iba Arabiku. Z Variet je najviac zastupena Bourbon s 68% podielom, dalej nasleduje Pacas s 29% podiel a zvyšné 3% ostávajú pre ďalšie variety.

Klasifikácia kávy, a aj kvality závisí od nadmorskej výšky v ktorej sa káva pestuje, čím vyššia nadmorská výška, tým kvalitnejšia káva:

  • Strictly High Grown (SHG): nad 1,200 metrov/n m.
  • High Grown: medzi  900 and 1,200 metrov/n m.
  • Central Standard: medzi 600 and 900 metrov/n m.

Prevžné množstvo (71%) je klasifikované ako SHG a HG. 

Šálka Salvadorskej kávy je predstavuje veľmi čistú a vyváženú chuť s príjemnou arómou, s dobre vyváženým telom s ostrou, ale zároveň jemnou aciditou, s čokoládovými a orieškovými tónmi. Je podobná na kostarické a guatemalské kávy, regiónu Antigua.

Kava el salvadorV poslednej dobe sa El Salvador špecializuje na Gurmánske kávy

Minimálne požiadavky  na označenie „gourmet coffee“ Salvadorského Coffee Councilu sú:

  •  najmenej 90% tradičných variet: Bourbon, Pacamara or Maragogipe;
  • zber 100% dozretých čerešní, farby červeného vína;
  • čerešne musia byť uložené v špeciálnych zásobníkoch: zásobník nesmie obsahovať žiadne nedozreté plody;
  • úprava musí byť oddelená od ostatnej kávy;
  • prírodná fermentácia; 
  • pranie v čistej čerstvej vode;
  • 100% sušenie slnkom;
  • prebraté a vyčistené;
  • Exportná klasifikácia: 0% defects, 100% nad veľkosť zŕn 16;
  • Uložené v špeciálnych vreciach;
  • zrná zelenomodrej farby;
  • priemerná vlhkosť 12.0%.

Viac o Salvadorskej káve nájdete na www.salvadorancoffees.com

Náhodné články

Ak sa pozrieme na mapu Karibiku, isto nám neujde, že káva sa musí pestovať aj na ostrove slobody, na Kube. História kávy sa začala na Kube písať v...

Brazílska káva je orechová, sladká, s nízkym obsahom kyslosti, vytvára neobyčajné horkosladké a čokoládové chute. Charakteristická je bohatou penou...

Káva sa do Hondurasu dostala z Kostariky. Prvé plantáže sa začali zakladať v 18 storočí v provincii El Paraíso, ktorá je aj v súčasností dôležitým...