Káva z El Salvador

El Salvador produkuje iba Arabiku. Z Variet je najviac zastupena Bourbon s 68% podielom, dalej nasleduje Pacas s 29% podiel a zvyšné 3% ostávajú pre ďalšie variety.

Klasifikácia kávy, a aj kvality závisí od nadmorskej výšky v ktorej sa káva pestuje, čím vyššia nadmorská výška, tým kvalitnejšia káva:

  • Strictly High Grown (SHG): nad 1,200 metrov/n m.
  • High Grown: medzi  900 and 1,200 metrov/n m.
  • Central Standard: medzi 600 and 900 metrov/n m.

Prevžné množstvo (71%) je klasifikované ako SHG a HG. 

Šálka Salvadorskej kávy je predstavuje veľmi čistú a vyváženú chuť s príjemnou arómou, s dobre vyváženým telom s ostrou, ale zároveň jemnou aciditou, s čokoládovými a orieškovými tónmi. Je podobná na kostarické a guatemalské kávy, regiónu Antigua.

Kava el salvadorV poslednej dobe sa El Salvador špecializuje na Gurmánske kávy

Minimálne požiadavky  na označenie „gourmet coffee“ Salvadorského Coffee Councilu sú:

  •  najmenej 90% tradičných variet: Bourbon, Pacamara or Maragogipe;
  • zber 100% dozretých čerešní, farby červeného vína;
  • čerešne musia byť uložené v špeciálnych zásobníkoch: zásobník nesmie obsahovať žiadne nedozreté plody;
  • úprava musí byť oddelená od ostatnej kávy;
  • prírodná fermentácia; 
  • pranie v čistej čerstvej vode;
  • 100% sušenie slnkom;
  • prebraté a vyčistené;
  • Exportná klasifikácia: 0% defects, 100% nad veľkosť zŕn 16;
  • Uložené v špeciálnych vreciach;
  • zrná zelenomodrej farby;
  • priemerná vlhkosť 12.0%.

Viac o Salvadorskej káve nájdete na www.salvadorancoffees.com

Náhodné články

Káva bola na ostrov San Domingo (Hispaniola) privezená v roku 1734 a už 50 rokov bola polovica svetovej spotreby pokrývaná kávou zo San Dominga. V...

Mexiko  je po Brazílii a Kolumbii, tretím najväčším producentom kávy na americkom kontinente. Je priekopníkom v pestovaní organickej (bio) kávy a v...

Ak sa pozrieme na mapu Karibiku, isto nám neujde, že káva sa musí pestovať aj na ostrove slobody, na Kube. História kávy sa začala na Kube písať v...