- Podrobnosti
- Kategória: Amerika
El Salvador produkuje iba Arabiku. Z Variet je najviac zastupena Bourbon s 68% podielom, dalej nasleduje Pacas s 29% podiel a zvyšné 3% ostávajú pre ďalšie variety.
Klasifikácia kávy, a aj kvality závisí od nadmorskej výšky v ktorej sa káva pestuje, čím vyššia nadmorská výška, tým kvalitnejšia káva:
- Strictly High Grown (SHG): nad 1,200 metrov/n m.
- High Grown: medzi 900 and 1,200 metrov/n m.
- Central Standard: medzi 600 and 900 metrov/n m.
Prevžné množstvo (71%) je klasifikované ako SHG a HG.
Šálka Salvadorskej kávy je predstavuje veľmi čistú a vyváženú chuť s príjemnou arómou, s dobre vyváženým telom s ostrou, ale zároveň jemnou aciditou, s čokoládovými a orieškovými tónmi. Je podobná na kostarické a guatemalské kávy, regiónu Antigua.
Kava el salvadorV poslednej dobe sa El Salvador špecializuje na Gurmánske kávy
Minimálne požiadavky na označenie „gourmet coffee“ Salvadorského Coffee Councilu sú:
- najmenej 90% tradičných variet: Bourbon, Pacamara or Maragogipe;
- zber 100% dozretých čerešní, farby červeného vína;
- čerešne musia byť uložené v špeciálnych zásobníkoch: zásobník nesmie obsahovať žiadne nedozreté plody;
- úprava musí byť oddelená od ostatnej kávy;
- prírodná fermentácia;
- pranie v čistej čerstvej vode;
- 100% sušenie slnkom;
- prebraté a vyčistené;
- Exportná klasifikácia: 0% defects, 100% nad veľkosť zŕn 16;
- Uložené v špeciálnych vreciach;
- zrná zelenomodrej farby;
- priemerná vlhkosť 12.0%.
Viac o Salvadorskej káve nájdete na www.salvadorancoffees.com