Káva z Haiti

Káva bola na ostrov San Domingo (Hispaniola) privezená v roku 1734 a už 50 rokov bola polovica svetovej spotreby pokrývaná kávou zo San Dominga. V roku 1795 začali na ostrove kôli rozdeleniu medzi Francúzsko a Španielsko krvavé nepokoje, ktorých dôsledkom bola devastácia až 50 % kávových plantáži. 

Kávový priemysel na Haiti dlhodobo upadal aj v 20 storočí, kôli zlej infraštruktúre a politickej nestabilite. Vrchol úpadku nastal začiatkom 90 – tych rokoch minulého storočia, keď kôli embargu zo strany USA krachovalo množstvo plantáži, veľa z nich bolo vyklčovaných a použitých na výrobu drevného uhlia.

Koncom 90 – tych rokov začala za pomoci amerických a francúzskych organizácii obnova kávového priemyslu. V roku 1995 bola uvedená značka Haiti Bleu®, vyselektovaná z pôvodnej variety typica. Zelená káva je charakteristická modrastou farbou, odkiaľ pochádza aj jej meno. Pestuje sa v tieni stromov canopies pre ochranu pred priamym slnkom, ale aj pre zachovanie biodiverzity. Káva je pestovaná bez chemikálii a aj uvádzaná na trh ako certifikovaná „organic“, teda bio-káva. Nadmorská výška plantáži sa pohybuje od 800 do 1400 m n. m. Dá sa povedať, na Hispaniole sú ideálne podmienky pre pestovanie kávy, ktoré sú podporené aj vyššou vlhkosťou vzduchu. Zaviedlo spracovanie mokrým spôsobom, aj keď sa naďalej používa aj pre Haiti tradičný suchý spôsob. Káva je zberaná výhradne ručne. Pri Haiti Bleu®, je kladený mimoriadny dôraz na kvalitu, a káva je selektovaná na 0 defektov. Aj preto je Haiti Bleu®, jedna z najcennejších káv karibiku.

Značka Haiti Bleu® je vlastnená demokratickou asociáciou pod záštitou FACN, francúzskou kávovou organizáciou. Združuje viac ako 25 000 malých farmárov a obchod prebieha na základe pravidiel Fair Trade. Ročná produkcia je okolo 350 000 60 kg vriec. Používaná klasifikácia je založená na počte x, pričom xxxxx je najkvalitnejšia a je z najväčších zŕn: 

  • xxxxx    screen 18/19 
  • xxx    screen 17/18 
  • xxG    screen 16/17/18 
  • xx    screen 15/16/17

Typická šálka haitskej kávy je plná, sladká s nízkmi tónmi.

Náhodné články

Kolumbíjska káva je známa po celom svete pre svoju jemnosť a príjemnú miernu chuť. Má stredné telo a jasnosť (bright). Ale kolumbíjska káva môže mať...

Ak sa pozrieme na mapu Karibiku, isto nám neujde, že káva sa musí pestovať aj na ostrove slobody, na Kube. História kávy sa začala na Kube písať v...

Káva bola na ostrov San Domingo (Hispaniola) privezená v roku 1734 a už 50 rokov bola polovica svetovej spotreby pokrývaná kávou zo San Dominga. V...