Káva z Hondurasu

Káva sa do Hondurasu dostala z Kostariky. Prvé plantáže sa začali zakladať v 18 storočí v provincii El Paraíso, ktorá je aj v súčasností dôležitým kávovým producentom.

Napriek tomu, že Honduras má veľmi dobré podmienky pre pestovanie kávy, kávy z Hondurasu veľmi dlho chýbala na trhu gurmánskych káv. Bolo to spôsobené zlým menom Hondurasu, zlou infraštruktúrou, ale tiež spracovaním a triedením kávy. To sa odrazilo aj na cene kávy, a tak producenti kvalitnej kávy často exportovali kávu cez Guatemalu, pod jej označením.

V Hondurase je vyčlenených päť hlavných pestovateľských regiónov: 

Agalta Tropical

Zaberá provincie Olancho, El Paraíso a časť Francisco Morazán. Rozprestiera sa v centrálnej východnej časti krajiny. Región je značne rozdrobený a skladá sa zo 14 chránených častí. V oblasti sa nachádza aj národný park Sierra de Agalta National Park. Nadmorská výška kolíše v intervale 1200 až 1500 m n. m. Pestujú sa variety Bourbon a Caturra. Káva má medovo sladkú arómu, citrusovú chuť s dobrou aciditou a príjemnou dochuťou.

Azul Meambar 

Región zaberá provincie Yoro a Comayagua. Ide o horskú oblasť s nadmorskou výškou 1200 až 1500 m n. m. V oblasti sa vyskytuje kvalitná úrodná pôda. Pestujú sa variety Bourbon, Caturra a Cutuai, v tieni vyšších stromov. Káva má krémové telo, čokoládovú arómu, chuť karamelu a tropického ovocia. Má príjemnú dlhú dochuť.

Montecillos-Marcala

Región sa rozprestiera v provinciách La Paz, Comayagua, Santa Bárbara, a Intibucá, cez ktoré sa tiahne horský reťazec Montecillos. Káva sa pestuje vo vysokých nadmorských výškach, dosahujúcich 1300 až 1700 m n. m. Marcala, hlavne provincia Santa Barbara, produkujú najkvalitnejšiu a najznámejšiu honduraskú kávu. V súčasnosti sa káva určená na export z tejto oblasti označuje ako Marcala coffee. Táto káva je dostupná aj na Americkom a európskom trhu s gurmánskych káv. V oblasti je zastúpená turisticky atraktívna kultúra Lenca, a tak sa môžeme stretnúť a s týmto označením pre kávu. Pestujú sa variety Typica, Bourbon a Catuai.

Káva má zamatové telo so živou aciditou, výraznú arómu a vzácnu, pomarančovo broskyňovú chuť. 

Opalaca Golden Mountain

Zaberá provincie Santa Barbara, Intibucá, and Lempira v horách Opalaca. Tento región má veľmi dobré prírodné podmienky, z časti spoločné s regiónom Marcala. Spája ich aj kultúra indiánov Lenca. Túto kávu môžeme kúpiť pod rovnakým označením ako kávu Marcala, teda Lenca, prípadne Santa Barbara. Káva sa tu pestuje v nadmorskej výške 1200 až 1600 m n. m. Pestujú sa variety Caturra, Cutuai a Typica, prevažne v tieni. Produkovaná káva je veľmi dobre vyvážená, s ľahším telom, ovocnou chuťou, delikátnou aciditou a sladkou dochuťou.

Copán

Región sa nachádza vzápadnej časti krajiny na hraniciach s Guatemalou. Nachádza sa tu národný park Celaque, aj najvyšší vrch krajiny. Región je tiež známy zachovalými ruinami majskej kultúry. Pestujú sa variety Caturra a Catuai, v nadmorskej výške 1200 až 1500 m n. m. Šálka kávy z regiónu Copán je vyvážená, s plným telom a čokoládovou chuťou.

Klasifikácia je podobne, ako v Guatemale založená na nadmorskej výške v akej sa káva pestuje. Miesto označenia HB (hard bean – tvrdé zrno) sa používa označenie HG (high grow – vysoko pestované).

  • SHG (Strictly High Grown) – nad 1500  m n. m.
  • HG (High Grown) – od 1000 do 1500  m n. m.
  • CS (Central Standard) – pod 1000 m n. m.

V Hondurase sa pestuje výlučne arabika a celková produkcia 2 900 000 69 kg vriec. 65% rozlohy krajiny pokrývajú kávové plantáže. Viac ako 98% kávy je pestované v tieni.

Centrálna a južná Amerika produkuje najviac kávy na svete, takmer výlučne arabiku. Káva sa pestuje na veľkej rozlohe v mnohých krajinách, čo spôsobuje veľkú variabilitu chutí. Preto sme charakteristiku všetkých káv amerického kontinentu nedokázali vtesnať do jednej časti nášho seriálu o káve. Pokračovať budeme v budúcom čísle, kde sa cez panamskú šiju dostaneme z centrálnej do južnej Ameriky.

 

Náhodné články

 Káva z Kostariky predstavuje veľmi ucelenú a vyváženú kávu vo všetkých smeroch. Je nazývaná aj ako klasická šálka kávy, čo značí že je vyvážená vo...

  Veľa ľudí považuje práve vysokohorskú guatemalskú kávu za najlepšiu. Ja hodnotená ako káva z najvyšším počtom chutí a nuáns. História pestovania kávy...

El Salvador produkuje iba Arabiku. Z Variet je najviac zastupena Bourbon s 68% podielom, dalej nasleduje Pacas s 29% podiel a zvyšné 3% ostávajú pre...