Káva z Jamajky

Asi každý, kto sa už o kávu trošku hlbšie zaujímal počul o Jamaica Blue Mountain. Je to ikona vo svete káv, najdrahšia a najviac hodnotená klasická káva. Asi každý, kto sa už o kávu trošku hlbšie zaujímal počul o Jamaica Blue Mountain. Je to ikona vo svete káv, najdrahšia a najviac hodnotená klasická káva.

Z pestovaním kávy na Jamajke sa začalo v roku 1728, keď guvernér Jamajky, sir Nicholas Lawes, priviezol z Martiniku prvé sadenice kávy. V začiatkoch sa pestovala káva na úpätí hôr St. Andrew, neskôr, po zrušení otroctva ju začali bývalí otroci pestovať vo vysokých nadmorských výškach Modrých hôr (Blue mountain), vo východnej časti ostrova. 

Prírodné podmienky sú veľmi podobné ako na ostatných karibských ostrovoch, a taktiež káva ma podobný profil. V roku 1944 vláda zaviedla prísnu kontrolu kvality a všetka káva určená na export musí prejsť takzvaný „čistiaci dom“. Taktiež mlyny na spracovanie kávy sú pod kontrolou vlády. Dosiahla sa tak vysoká, bezdefektová kvalita. Ako sme už v úvode spomenuli, špecialitou ostrova, ale aj celého kávového sveta je Jamaica Blue mountain. Káva je pestovaná v nadmorských výškach nad 1000 m n. m. Hory sú známe veľmi častým výskytom hmiel, cez ktoré sa prediera slnko a vytvára silný skleníkový efekt. Vlhko, teplo, vysoká nadmorská výška a časté vetry sa podieľajú na formovaní tejto výnimočnej kávy. Štruktúra zŕn je oveľa hustejšia a samotné zrná sú tvrdšie ako u káv pestovaných bližšie k hladine mora, navyše sú charakteristické modrým nádychom zelenej kávy. Pestuje sa takmer výlučne varieta typica a káva je spracovávaná mokrou cestou. Najznámejšie plantáže produkujúce Jamaica Blue mountain sú Wallenford, Mavis Bank a Old Tavern. Nakoľko sa táto káva pre svoju cenu často zamieňa a mieša s inými druhmi, skúste niektorú z týchto značiek. Táto káva je určite výnimočná, ale nie natoľko ako nasvedčuje jej cena. Cenu vyhnal vysoko najme veľký záujem z Japonska, kde sa teší vysokej popularite. Určite však nie je desať až dvadsať krát lepšia ako iné kvalitné, gurmánske kávy. Pre niektorých konzumentov môže byť dokonca málo atraktívna.

JBM je bohatá s plným telom, s vyrovnanou aciditou a sladkosťou, a zároveň je mimoriadne vyvážená a jemná. Ročná produkcia je 42 000 vriec. 

Kvalita je hodnotená nasledovne:

  • GRADE I    screen 18
  • GRADE II    screen 17
  • GRADE III    screen 16

Exportuje sa bez defektov.

Náhodné články

Kolumbíjska káva je známa po celom svete pre svoju jemnosť a príjemnú miernu chuť. Má stredné telo a jasnosť (bright). Ale kolumbíjska káva môže mať...

Druhú časť ostrova Hispaniola zaberá Dominikánska republika. Okrem spoločnej histórie v počiatkoch pestovaní kávy má Dominikánska republika s Haiti...