Kostarická káva

 Káva z Kostariky predstavuje veľmi ucelenú a vyváženú kávu vo všetkých smeroch. Je nazývaná aj ako klasická šálka kávy, čo značí že je vyvážená vo všetkých smeroch. Je zamotovo jemná s bohatou mierne kyslastou chuťou. Má citrusovo - ovocné chute, často čokoládové v dochuti jemne korenisté.

 Kostarika bola prvou krajinou strednej ameriky kde sa začalo s pestovaním kávy. Káva je pestovaná vo vyšších nadmorských výškach, čo predurčuje jej kvalitu. Pestuje sa len arabika, pestovanie robusty je zákonom obmedzené. Káva je spracovávaná mokrým procesom, čo ju radí medzi takzvané "milds". Pestujú sa nasledujúce variety arabiky: Tipica, Caturra, Mundo Novo, Hibrido Tico, Geisha, Villalobos, Villa Sarchi.

Rozdeľuje sa na:

  • SHB: veľmi tvrdé zrná, pestované v 1200 – 1650 m.n.m
  • HB: Tvrdé zrná, pestované v 800 – 1100 m.n.m

Najznámejší región a teda aj káva je Tarrazu. ďalej je to La Minita, Tres Rios a Sarchi.

Ročná produkcia je 1 900 000 vriec kávy.

 

Náhodné články

Brazílska káva je orechová, sladká, s nízkym obsahom kyslosti, vytvára neobyčajné horkosladké a čokoládové chute. Charakteristická je bohatou penou...

Káva sa do Hondurasu dostala z Kostariky. Prvé plantáže sa začali zakladať v 18 storočí v provincii El Paraíso, ktorá je aj v súčasností dôležitým...

El Salvador produkuje iba Arabiku. Z Variet je najviac zastupena Bourbon s 68% podielom, dalej nasleduje Pacas s 29% podiel a zvyšné 3% ostávajú pre...