Kuba - kubánska káva

Ak sa pozrieme na mapu Karibiku, isto nám neujde, že káva sa musí pestovať aj na ostrove slobody, na Kube. História kávy sa začala na Kube písať v roku 1748, keď Jose Antonio Gelabert priviezol na Kubu prvé sadenice kávovníka. Tak ako v celej karibskej oblasti aj tu sa začalo káve dobre dariť.

Koncom 18 a počas 19 storočia bola Kuba hlavným exportérom kávy pre Španielsko. Produkcia postupne narastala. Pred kubánskou revolúciou v roku 1956 Kuba exportovala okolo 20 000 ton kávy. Po revolúcii boli plantáže znárodnené a rýchlo upadali. V 70 – tých rokoch produkcia začala znova pomaly narastať, ale ďalší úpadok prišiel s pádom Sovietskeho zväzu, ktorý bol hlavný odberateľ kubánskej kávy a v rámci podpory platil vyššie ako svetové ceny. V súčasnosti sa kávový priemysel opäť vzmáha.

Prírodné podmienky sú veľmi podobné ako v celej karibskej oblasti. Káva s pestuje hlavne v horách Sierra Maestra v tieni vyšších rastlín (shadow growing). Káva s spracúvava  suchým aj mokrým spôsobom. Šálka kubánskej kávy je bohatá, má ťažké telo s nízkou aciditou, čokoládovou chuťou a dlhou dochuťou. Ako všetky ostrovne kávy je veľmi jemná.

Náhodné články

  Veľa ľudí považuje práve vysokohorskú guatemalskú kávu za najlepšiu. Ja hodnotená ako káva z najvyšším počtom chutí a nuáns. História pestovania kávy...

 Káva z Kostariky predstavuje veľmi ucelenú a vyváženú kávu vo všetkých smeroch. Je nazývaná aj ako klasická šálka kávy, čo značí že je vyvážená vo...

Brazílska káva je orechová, sladká, s nízkym obsahom kyslosti, vytvára neobyčajné horkosladké a čokoládové chute. Charakteristická je bohatou penou...