Mexická káva

Mexiko  je po Brazílii a Kolumbii, tretím najväčším producentom kávy na americkom kontinente. Je priekopníkom v pestovaní organickej (bio) kávy a v systéme certifikácie a odmeňovania Fair Trade. Aj v súčasnosti v týchto oblastiach dominuje. 

Káva je pestovaná od centrálnej časti až po najjužnejší cíp krajiny v 12 štátoch. Kôli veľkej rozlohe krajiny a pomerne rozdielnym podmienkam, sú aj kávy pomerne rozdielne. Káva je spracovávaná mokrým spôsobom, s 36 hodinovou fermentáciou a následným dosušovaním na slnku. Vo všeobecnosti má mexická káva tenké, až stredné telo a výraznú chuťovú zložku, a preto je často používaná ako chuťový základ ku kávam z ťažším telom do kávových zmesí.

Najznámejšie oblasti pestovania kávy sú štát Veracruz na východných svahoch centrálneho hrebeňa a pobreží Golfského zálivu a štáty Oxaca a Chiapas na opačnej strane hôr. Káva z oblasti Veracruz je väčšinou pestovaná v nižších nadmorských výškach a preto nemá príliš dobrú reputáciu. Výnimku tvorí káva z horskej oblasti Coatepec, nazývaná Altura (High) Coatepec. Káva ma stredne vyvinuté telo, ľahkú orieškovú chuť a strednú aciditu.

Chiapas je z veľkej časti tropická džungľa v juhovýchodnom rohu Mexika. Produkuje najznámejšiu a najviac cenenú mexickú kávu z vysokohorskej oblasti v okolí Tapachula, odkiaľ dostala aj svoje komerčné meno. Káva je ostrá a zároveň sladká, s chuťou po klinčekoch a marhuliach. Oxaca susedí zo severu so štátom Chiapas. Oxaca je taktiež známa gurmánska káva. Má stredné telo s čokoládovo-mandľovou chuťou.

Mexická káva je klasifikovaná podľa nadmorskej výšky:

 Strictly High Grown – SHG, po španielsky "estrictamento altura" nad 1 700 m n. m. 

High Grown – HG, "altura" od 1000 do 1 600 m n. m. 

Prime Washed, "prima lavado" od 500 do 1 000 m n. m.

Čo sa týka počtu defektov rozlišuje sa príprava pre európsky trh s 15 defektmi na 300g a príprava pre US trh s 35 defektmi na 300g.

Celková produkcia je viac ako 3 800 000 vriec kávy.

Náhodné články

 Káva z Kostariky predstavuje veľmi ucelenú a vyváženú kávu vo všetkých smeroch. Je nazývaná aj ako klasická šálka kávy, čo značí že je vyvážená vo...

  Veľa ľudí považuje práve vysokohorskú guatemalskú kávu za najlepšiu. Ja hodnotená ako káva z najvyšším počtom chutí a nuáns. História pestovania kávy...

Káva bola na ostrov San Domingo (Hispaniola) privezená v roku 1734 a už 50 rokov bola polovica svetovej spotreby pokrývaná kávou zo San Dominga. V...