info

Všetko o káve - od histórie kávy, pestovania kávy, jej spracovania až po prípravu kávy a jej vychutnávanie.

Kostarická káva

 Káva z Kostariky predstavuje veľmi ucelenú a vyváženú kávu vo všetkých smeroch. Je nazývaná aj ako klasická šálka kávy, čo značí že je vyvážená vo všetkých smeroch. Je zamotovo jemná s bohatou mierne kyslastou chuťou. Má citrusovo - ovocné...

Čítať ďalej...

Rwandská káva

V poslednej dobe sa na trh gurmánskych káv dostáva aj káva z Rwandy. Káva je pestovaná v blízkosti jazera Kivu na hraniciach s Kongom v aktívnej vulkanickej oblasti. Nadmorská výška sa tu pohybuje 1400 - 1900 m n. m. na úpätí majestátnych...

Čítať ďalej...

Káva zo Zimbabwe

Káva produkovaná v Zimbawe je v tieni kenskej kávy. Je však tiež veľmi dobre vyvážená a komplexná, s chuťovým profilom podobným kávam centrálnej východnej Afriky. Káva sa pestuje v provinciách Manicaland a Mashonaland pozdĺž hranice s Mozambikom....

Čítať ďalej...

Káva z Ugandy

Väčšina kávy produkovanej v Ugande je robusta, používaná na výrobu instantnej kávy. Arabika je pestovaná na západných svahoch mount Elgon na Kenských hraniciach. Je známa pod názvom Bugishu, alebo Bugisu. Káva je podobná kenskej, s vínnou...

Čítať ďalej...

Mapa kávy: Afrika

Mapa kávy: Afrika
Ťažko povedať či je to len náhoda, ale príbeh kávy sa začína podobne ako príbeh človeka v Afrike. Presnejšie v najjužnejšom výbežku Arabského polostrova, v malom Jemenskom prístave na brehu Červeného mora nazývanom menami Al-Makha, Al-Mocha,...

Čítať ďalej...

Káva z Tanzánie

Arabika sa produkuje prevažne na južných svahoch Kilimandžára a mount Meru v blízkosti hraníc s Keňou. Táto káva je nazývaná aj Kilimandžáro, alebo Moshi a Arusha, podľa miest v tejto oblasti. Arabika sa pestuje aj na juhu krajiny medzi jazerami...

Čítať ďalej...

Náhodné články

Pražiť na panvici je jednoduchý spôsob ako si doma pripraviť zaručene čerstvú kávu, ktorá bude navyše s puncom vašej „vlastnej výroby“. Samotné...

Nedá mi neupozorniť na článok z coffeegeek.com, zaoberajúci sa hodnotením kvality kávy produkovanej v Taliansku, modle espressa, proti menším...

Brazílska káva je orechová, sladká, s nízkym obsahom kyslosti, vytvára neobyčajné horkosladké a čokoládové chute. Charakteristická je bohatou penou...