O káve

Všetko o káve - od histórie kávy, pestovania kávy, jej spracovania až po prípravu kávy a jej vychutnávanie.

Indická monzúnovaná káva

  Indická monzúnovaná káva /monsooned coffee/ je dobre známa vďaka dobrému telu, jemnej kyslosti, príjemnej aróme, sladkastej a vyrovnanej chuti. Monsooned coffee, pestované len v Indii, sú jedinečné specialty kávy spomedzi všetkých gurmánskych...

Čítať ďalej...

Stupne praženia kávy

Stupne praženia kávy
Najdôležitejším faktorom vplývajúcim na chuť kávy je praženie. Pražením dochádza v káve k procesom, ktoré najviac formujú jej výslednú chuť. Jednotlivé chuťové a kvalitatívne zložky sa nerozvíjajú rovnako, ale každá inak v závislosti od dĺžky a...

Čítať ďalej...

Pravidlo (15) čerstvosti kávy

Pýtate sa koľko asi vydrží káva čerstvá a dokedy je ideálne ju spotrebovať? Barista Chris Babbie prišiel s takzvaným "Pravidlom 15", ktoré orientačne vypovedá o tom, ako dlho ostane káva čerstvá. 15 mesiacov - zelená káva by sa mala upražiť...

Čítať ďalej...

Blending - miešanie kávy

Kvalitu a cenu nápoja určuje okrem kvality samotných zŕn aj množstvo arabiky. Na pultoch predajní sú však väčšinou zmesi s robustou. Štandard zmes známa od dôb socializmu je 100 % robusta. Miešanie (blending) gurmánskych kávových zmesí však má...

Čítať ďalej...

Nákup kávy

Po finálnej úprave kávy v mieste jej produkcie (mokrý, alebo suchý spôsob) je káva expedovaná do krajín spotreby. Káva je distribuovaná v jutových vreciach a aj produkcia kávy je udávaná vo vreciach. Najčastejšie ide o 60 kg vrecia, ale...

Čítať ďalej...

Ako vzniká bezkofeínová káva?

Nakúpená zelená káva putuje z prístavu priamo do pražiarní. Výnimku tvorí káva určená na výrobu bezkofeínovej kávy. Tie putujú do tovární na dekofeináciu. Z tovární ide káva do pražiarni a kofeín dofarmaceutických firiem a tovární na...

Čítať ďalej...

Náhodné články

Plantážna káva (single origin)  pochádza vždy z konkrétnej krajiny, z konkrétnej plantáže. Nepredáva sa ako neidentifikovateľná zmes, jej pôvod,...

Aj keď meno káve dal prístav Mocha, káva sa pestuje vo vnútrozemí, na úrodných terasách v Jemenských horách dosahujúcich až 300 m n. m. Na týchto...

Väčšina kávy produkovanej v Ugande je robusta, používaná na výrobu instantnej kávy. Arabika je pestovaná na západných svahoch mount Elgon na...