O káve

Všetko o káve - od histórie kávy, pestovania kávy, jej spracovania až po prípravu kávy a jej vychutnávanie.

Domáci roaster na plynový sporák

Domáci roaster na plynový sporák
Aj keď len málo ľudí milujúcich kávu sa pustí domáceho praženia kávy, tí čo to už vyskúšali, objavili skutočné čaro v premene surových zelených zŕn na omamne voňavú najčerstvejšiu kávu. Domáce praženie dá každému fajnšmekrovi možnosť priložiť...

Čítať ďalej...

Domáce praženie kávy

Domáce praženie kávy
Kávu môžeme pražiť aj doma, ako to robili naši rodičia. Až postupná industrializácia priniesla kávu praženú, neskôr mletú a nakoniec instantnú. S vývojom postupne klesala kvalita až po instantnú kávu, ktorá je poväčšine z robusty a stráca všetky...

Čítať ďalej...

Praženie kávy na panvici II

Pražiť na panvici je jednoduchý spôsob ako si doma pripraviť zaručene čerstvú kávu, ktorá bude navyše s puncom vašej „vlastnej výroby“. Samotné praženie nie je nijako obtiažne a ani časovo náročné. Je potrebné pripraviť sa na to, že káva začne...

Čítať ďalej...

Ako sa praží káva

V nasledujúcom článku rozoberieme praženie kávy trošku bližšie. Praženie kávy je najdôležitejšou fázou prípravy kávy. Stupeň upraženia kávy ovplyvňuje chuť, arómu a všetky ďalšie vlastnosti kávy. Počas praženia prechádza kávové zrno niekoľkými...

Čítať ďalej...

Praženie kávy v popkornovači

Pokúsim sa podeliť o vlastné skúsenosti s asi polročným domácim pražením kávy. Používam popkornovač ETA, ktorý je v súčasnosti stále na trhu. Vsypete odporúčané množstvo kávy. V mojom prípade je to 10 Dgk a zapnete. Prvé minúty (max. 5) si...

Čítať ďalej...

Praženie kávy

Praženie kávy je najdôležitejšou fázou prípravy kávy. Stupeň upraženia kávy ovplyvňuje chuť, arómu a všetky ďalšie vlastnnosti kávy. Počas praženia prechádza kávove zrno niekoľkými charakteristickými fázami a mení farbu. Pr°Ces praženia sa začína...

Čítať ďalej...

Náhodné články

Kvalitu a cenu nápoja určuje okrem kvality samotných zŕn aj množstvo arabiky. Na pultoch predajní sú však väčšinou zmesi s robustou. Štandard zmes...

Francúzsky lis bol vynájdený okolo roku 1930 v Taliansku, väčšiu popularitu si však získal vo Francúzsku a odtiaľ získal aj meno.  Je to veľmi...