O káve

Všetko o káve - od histórie kávy, pestovania kávy, jej spracovania až po prípravu kávy a jej vychutnávanie.

Filtrovaná káva

Obľúbený spôsob prípravy kávy. V USA je takto pripravených až 70 % kávy. Filtrovaním získame, čistú kávu, bez pevných častíc.  Je vhodná pre ľudí, ktorí majú problémy so žalúdkom, alebo žlčníkom. Chuť kávy je však plochá a menej výrazná, telo...

Čítať ďalej...

Espresso

Pravdepodobne vrcholným spôsobom prípravy kávy je espresso. Začína sa presadzovať aj v našich končinách, ale väčšinou v špecifickej slovenskej forme ako veľké presso, podávané vo veľkej šálke objemu okolo jedného dcl.  Čo teda vlastne espresso...

Čítať ďalej...

French press

Francúzsky lis bol vynájdený okolo roku 1930 v Taliansku, väčšiu popularitu si však získal vo Francúzsku a odtiaľ získal aj meno.  Je to veľmi jednoduchý prístroj, s ktorým pripravíme niečo medzi zalievanou a filtrovanou kávou. Jeho výhoda je v...

Čítať ďalej...

Čerstvá káva

Našou misiou je vrátiť káve dôstojné miesto v spoločnosti, ktoré jej právom patrí. Globalizácia, marketing a veľkoobraty kávu obrali o romantiku, tajomnosť, ale hlavne o jej chuť. Stal sa z nej prostriedok na rýchle načerpanie síl a zabúdame kávu...

Čítať ďalej...

Moka káva

Veľmi dobrý spôsob prípravy chutnej šálky kávy. Principiálne má blízko k espressu. Káva z moka kanvice je veľmi silnej, výraznej chuti, oproti espressu je však predsa len trocha horkejšia. Podáva sa malá silná káva. Tento spôsob prípravy je veľmi...

Čítať ďalej...

Koniec legendy talianskeho espressa?

Koniec legendy talianskeho espressa?
Nedá mi neupozorniť na článok z coffeegeek.com, zaoberajúci sa hodnotením kvality kávy produkovanej v Taliansku, modle espressa, proti menším americkým pražiarňam. Bol som veľmi prekvapený, ale talianske legendy vrátane svetovej ikony illy...

Čítať ďalej...

Náhodné články

Druhú časť ostrova Hispaniola zaberá Dominikánska republika. Okrem spoločnej histórie v počiatkoch pestovaní kávy má Dominikánska republika s Haiti...

Francúzsky lis bol vynájdený okolo roku 1930 v Taliansku, väčšiu popularitu si však získal vo Francúzsku a odtiaľ získal aj meno.  Je to veľmi...