Kávovník - Coffea

Kávové bobule

Kávovník - Coffea je krovitá viacročná rastlina a existuje okolo päťdesiat a podľa iných zdrojov dokonca až sto druhov kávovníka. Na výrobu kávy sa používajú len štyry druhy:

  • Coffea arabica,
  • Coffea canephora-robusta,
  • Coffea exelsa,
  • Coffea liberica.

Obchoduje sa s dvoma druhmi, s arabikou a robustou.

Kávovník je viacročný stálo zelený ker s kožovitovými listami v tvare oválu. Vytvára lesný porast, ktorý môže mať výšku aj viac ako 4 m. Hlavný koreň kávovníka rastie do hĺbky asi 2,5 m. Kvety kávovníka sú biele a voňajú obdobne ako jazmín. Kávovník rozkvitá po skončení obdobia sucha, okamžite s prvým dažďom. Plody, ktoré vyrastajú po odkvitnutí (kávové čerešničky), dozrejú za 5 až 8 mesiacov pri druhu arabica a za 9 až 11 mesiacov pri druhu robusta. Počas zretia sa mení ich farba zo zelenej na žltú a nakoniec plody sčervenajú. Plod kávovníka zvyčajne obsahuje dve semená (vlastné kávové zrná), ktoré sú uložené plochými stranami k sebe. Každé zrnko tesne obopína priliehavá strieborná kožka s voľným oplodím. Okolo zŕn je sladká dužina kávovej čerešničky. Čerešnička má na povrchu tuhú červenú vonkajšiu kožu. Pozberané kávové zrná druhu arabica majú podlhovastý oválny tvar a sú rozdelené vlnovitou ryhou.V ryhe je často vidieť zvyšky striebornej kožky. Modrozelená až zelená farba zŕn sa postupne mení do svetlošeda až žltava. Ich dĺžka sa pohybuje od 5 do 8 mm. Zrná druhu robusta sú guľaté, majú rovnú ryhu a sú oveľa menšie. Ich farba je nažltlá až šedá. V niektorých prípadoch sa v kávovej čerešničke vyvinie len jedno guľaté zrno, a to najmä na konci konárika kávovníka. Takýmto guľatým zrnkám sa hovorí hrášok. Počas spracovania sa tieto hrášky vytrieďujú a pražia sa osobitne.

Kávovník - krík

Rod Coffea zahrňuje približne 80 rôznych druhov. Patrí do čeľade morenovitých. Zo všetkých rôznych druhov sú však najdôležitejšie dva:

  • coffea arabica - kávovník arabský (arabica)
  • coffea canephora, odroda robusta (robusta)

Väčšina celosvetovej produkcie kávy tvorí druh arabica (70 %), zvyšok je druh robusta.

Zloženie kávy

Čerstvé kávové zrná sú zelené, bez vône a chuti. Zelená káva obsahuje do 2,5 % kofeinu, 10 % kyselín (kávové a chinové), z toho 4-5 % chlorogenových kyselín, 30-40 % sacharidov (väčšinou polysacharidov), z toho 27 % celulózy, 13 % bielkovín, 10 až 15 % tukov a voskov, 10 - 13 % vody. Neobsahuje žiadny škrob. Surové zrná ďalej obsahujú okolo 4 % minerálov (draslík, horčík, vápník, fosfor, železo), ktorých množstvo sa mení podľa pôvodu kávy, metód pestovania a používaných hnojív.

Náhodné články

Kávovník - Coffea je krovitá viacročná rastlina a existuje okolo päťdesiat a podľa iných zdrojov dokonca až sto druhov kávovníka. Na výrobu kávy sa...

Rozmýšľate ako si budete objednávať kávu v lete na dovolenke? - Prinášame Vám krátky zoznam názvov kávy v cudzích jazykoch.

Podľa legendy kávu objavil etiópsky pastier, ktorý si všimol, že jeho kozy požierajú červené plody kávovníka a ich následné správanie je divné. Kozy sú...