Pravidlo (15) čerstvosti kávy

Pýtate sa koľko asi vydrží káva čerstvá a dokedy je ideálne ju spotrebovať?

Barista Chris Babbie prišiel s takzvaným "Pravidlom 15", ktoré orientačne vypovedá o tom, ako dlho ostane káva čerstvá.

  • 15 mesiacov - zelená káva by sa mala upražiť do 15 mesiacov od zberu.
  • 15 dní - káva by sa mala zomlieť do 15 dní od upraženia.
  • 15 minút - káva by sa mala pripraviť do 15 minút od zomletia
  • 15 sekúnd - espresso by sa malo vypiť do 15 sekúnd od pripravenia.

Posledný bod je trošku úsmevný, keďže v kaviarni by musel zákazník stáť už priamo pri kávovare pripravený vytrhnúť baristovi šálku z ruky :- )

Prvé tri body však veľmi dobre vypovedajú o tom, ako si ideálne udržať kávu čerstvú. Vždy kupujte čerstvo praženú kávu ideálne v zrnách, ktoré vám vydržia oveľa dlhšie, hlavne ak sú splnené správne podmienky skladovania.

Káva by sa mala skladovať na suchom, chladnom a tmavom mieste ideálne s čo najmenším prístupom vzduchu. Najviac káve škodí svetlo a prístup vzduchu.

Náhodné články

V nasledujúcom článku rozoberieme praženie kávy trošku bližšie. Praženie kávy je najdôležitejšou fázou prípravy kávy. Stupeň upraženia kávy...

Pýtate sa koľko asi vydrží káva čerstvá a dokedy je ideálne ju spotrebovať? Barista Chris Babbie prišiel s takzvaným "Pravidlom 15", ktoré...

Nakúpená zelená káva putuje z prístavu priamo do pražiarní. Výnimku tvorí káva určená na výrobu bezkofeínovej kávy. Tie putujú do tovární na...