Moka káva

Veľmi dobrý spôsob prípravy chutnej šálky kávy. Principiálne má blízko k espressu. Káva z moka kanvice je veľmi silnej, výraznej chuti, oproti espressu je však predsa len trocha horkejšia. Podáva sa malá silná káva. Tento spôsob prípravy je veľmi populárny v talianskych domácnostiach.

Na prípravu používame špeciálnu moka kanvicu, v našich končinách vychádzajúc z maďarského názvu, kde je mimochodom veľmi obľúbená, nazývanú aj koťogó. Tento názov vraj pochádza od špecifického zvuku, ktorý vydáva pri varení kávy. Názov moka káva si však nesmieme zamieňať s moka, mocha, mokha kávou, čo je káva pôvodom z Etiópie, exportovaná cez Jemen. Je to prvá káva, ktorá bola exportovaná do sveta. Moka kanvica sa skladá z troch častí. Spodnej do ktorej dávame čistú vodu, strednej – filtračnej s košíkom na kávu a vrchnej, do ktorej priteká hotová káva. Princíp je veľmi jednoduchý. Počas varenia sa voda v spodnej časti nádobky odparuje, vzniká v nej pretlak a káva je pod tlakom pretláčaná cez košík s kávou do vrchnej nádobky. Legenda medzi moka kanvicami je značka Bialetti. Vyrábajú aj špeciálny brikka systém, ktorý dokáže pripraviť penu podobnú ako na espresse. Novinkou je muka expres, ktorý vyrobí cappuccino.

Moka kanvice sú vyrábané na presný počet šálok. Preto je potrebné vybrať si kanvicu podľa našich potrieb, prípadne si kúpiť dve alebo aj tri. Ak chceme pripraviť dobrú šálku kávy, tak musíme dodržať predpísané množstvá kávy aj vody. Do spodnej nádobky je potrebné dať vodu tesne pod poistný ventil, a košík na kávu naplníme do plna. Kávu zatláčame len mierne a používame stredne hrubé mletie. To správne nastavenie si však musí každý nájsť sám, podľa vlastnej chute. Kávu odstavte, keď začne vydávať charakteristické zvuky a natekať do hornej časti. Ak ju necháte stále na silnom ohni, môžete kávu prepáliť a chuť bude horká, až trpká. Pred tým, než začnete nalievať kávu do šálok, nezabudnite kávu premiešať, pretože najsilnejšia je káva na dne, ktorá nateká ako prvá a naopak. Rozdiel je veľmi výrazný.

Náhodné články

Pravdepodobne vrcholným spôsobom prípravy kávy je espresso. Začína sa presadzovať aj v našich končinách, ale väčšinou v špecifickej slovenskej forme ako...

Nápoje typu espresso sú pripravené na strojoch s pracovným tlakom 15 bar (9 atm). Podľa množstva vody a kávy, prípadne prídavku mlieka, alebo...

Obľúbený spôsob prípravy kávy. V USA je takto pripravených až 70 % kávy. Filtrovaním získame, čistú kávu, bez pevných častíc.