Domáca kaviareň - prečo nie?

Radi by ste si vychutnali kávu ako z najlepšej kaviarne aj u vás doma? Nemusí to byť až taký problém ako by ste čakali. V prvom rade chcem vyvrátiť mýtus, že na domácom presso stroji nikdy nemôžete dosiahnuť kvalitu ako na státisícových strojoch v kaviarňach.

Naopak, môžete ju dokonca predčiť. Predstavte si všetky zložky prípravy dobrej kávy ako jednu veľkú mozaiku. Stroj na presso je len jediným kamienkom v tejto mozaike. Technika je jedna vec, ale na čo sa stále viac zabúda je to, že dobrú kávu spraví človek, nie stroj. Ono tá technika dokáže značne pomôcť, no mám dojem, že vo väčšine kaviarní sa na to čoraz viac spoliehajú. Nie je totiž žiadny problém nasypať vopred pomletú kávu do filtra, zatlačiť ju, pripnúť páku k stroju a stlačiť gombík. Pri tých najlepších strojoch vám aj pri odfláknutej príprave vytečie „celkom dobrá“ káva. Ale to, aby tá káva bola perfektná, je hlavne vo vašich rukách.. Z vlastnej skúsenosti viem, že aj na domácom presso kávovare sa dá pripraviť káva, ktorá je oveľa lepšia ako z kaviarne. Nečakajte však, že postačí prečítať si návod a ten vás to všetko naučí. Vyžaduje to veľa cviku a trpezlivosti aby ste dokázali vyskladať celú mozaiku dobrej kávy. Je množstvo faktorov, kamienkov v mozaike, ktoré ovplyvňujú výslednú kvalitu kávy. Spomeniem len niekoľko z nich: samotná káva, jej čerstvosť, praženie, hrubosť mletia, množstvo, sila utlačenia do filtra, čistota stroja, teplota a dokonca aj šálka, z ktorej budete vašu kávičku piť. Neľakajte sa, nepotrebujete vedecký prístup, potrebujete len získať vlastnú skúsenosť a pár sklamaní. Časom sa do toho dostanete a vaše presso, kapučíno, či latte budú stále lepšie a lepšie. Na kvalite vám pridá aj domáci mlynček, ktorý si taktiež vyžiada niekoľko pokusov a omylov, kým nájdete to správne nastavenie. Jeho nesporná výhoda je v tom, že si môžete kávu zomlieť bezprostredne pred prípravou. Verte mi, je to potom poznať. Keď sa vám podarí zohrať mlynček, kávovar a doplníte to svojimi schopnosťami, vaša káva dosiahne prekvapivých dimenzií. Ak však prepadnete túžbe hľadať dokonalosť, ako sa to stalo aj mne, môžete postúpiť ešte o krôčik ďalej k domácemu praženiu. Získate tak ďalšiu moc v ovplyvňovaní chuti vašej kávy. A hlavne! Získate tak zaručenú čerstvosť. Domáce praženie nie je náročné ani časovo, ani materiálne. Vystačíte si aj s obyčajnou panvicou.

Čerstvo upražená výberová káva, čerstvo pomletá a starostlivo pripravená, bude pre vás symfóniou chuti a arómy. Sám viem, že v domácich podmienkach si môžete pripraviť tú najlepšiu kávu. Takže, ak ste kávový nadšenec, túžite po fantastickej káve denne a u vás doma, tak neváhajte a zaobstarajte si svoju domácu kaviareň. Verte mi, stojí to za to...

Náhodné články

Francúzsky lis bol vynájdený okolo roku 1930 v Taliansku, väčšiu popularitu si však získal vo Francúzsku a odtiaľ získal aj meno.  Je to veľmi...

Obľúbený spôsob prípravy kávy. V USA je takto pripravených až 70 % kávy. Filtrovaním získame, čistú kávu, bez pevných častíc. 

Veľmi dobrý spôsob prípravy chutnej šálky kávy. Principiálne má blízko k espressu. Káva z moka kanvice je veľmi silnej, výraznej chuti, oproti...