Spracovanie a praženie kávy

Všetko o spracovaní a pražení kávy

Pravidlo (15) čerstvosti kávy

Pýtate sa koľko asi vydrží káva čerstvá a dokedy je ideálne ju spotrebovať? Barista Chris Babbie prišiel s takzvaným "Pravidlom 15", ktoré orientačne vypovedá o tom, ako dlho ostane káva čerstvá. 15 mesiacov - zelená káva by sa mala upražiť...

Čítať ďalej...

Blending - miešanie kávy

Kvalitu a cenu nápoja určuje okrem kvality samotných zŕn aj množstvo arabiky. Na pultoch predajní sú však väčšinou zmesi s robustou. Štandard zmes známa od dôb socializmu je 100 % robusta. Miešanie (blending) gurmánskych kávových zmesí však má...

Čítať ďalej...

Nákup kávy

Po finálnej úprave kávy v mieste jej produkcie (mokrý, alebo suchý spôsob) je káva expedovaná do krajín spotreby. Káva je distribuovaná v jutových vreciach a aj produkcia kávy je udávaná vo vreciach. Najčastejšie ide o 60 kg vrecia, ale...

Čítať ďalej...

Ako vzniká bezkofeínová káva?

Nakúpená zelená káva putuje z prístavu priamo do pražiarní. Výnimku tvorí káva určená na výrobu bezkofeínovej kávy. Tie putujú do tovární na dekofeináciu. Z tovární ide káva do pražiarni a kofeín dofarmaceutických firiem a tovární na...

Čítať ďalej...

Stupne praženia kávy

Stupne praženia kávy
Najdôležitejším faktorom vplývajúcim na chuť kávy je praženie. Pražením dochádza v káve k procesom, ktoré najviac formujú jej výslednú chuť. Jednotlivé chuťové a kvalitatívne zložky sa nerozvíjajú rovnako, ale každá inak v závislosti od dĺžky a...

Čítať ďalej...

Domáci roaster na plynový sporák

Domáci roaster na plynový sporák
Aj keď len málo ľudí milujúcich kávu sa pustí domáceho praženia kávy, tí čo to už vyskúšali, objavili skutočné čaro v premene surových zelených zŕn na omamne voňavú najčerstvejšiu kávu. Domáce praženie dá každému fajnšmekrovi možnosť priložiť...

Čítať ďalej...

Náhodné články

Pražiť na panvici je jednoduchý spôsob ako si doma pripraviť zaručene čerstvú kávu, ktorá bude navyše s puncom vašej „vlastnej výroby“. Samotné...

Aj keď len málo ľudí milujúcich kávu sa pustí domáceho praženia kávy, tí čo to už vyskúšali, objavili skutočné čaro v premene surových zelených zŕn...

Praženie kávy je najdôležitejšou fázou prípravy kávy. Stupeň upraženia kávy ovplyvňuje chuť, arómu a všetky ďalšie vlastnnosti kávy. Počas praženia...