Koniec legendy talianskeho espressa?
Nedá mi neupozorniť na článok z coffeegeek.com, zaoberajúci sa hodnotením kvality kávy produkovanej v Taliansku, modle espressa, oproti menším americkým pražiarňam. Bol som veľmi prekvapený, ale talianske legendy vrátane svetovej ikony illy dostali poriadne na frak.
Že úplne prepadli Segafredo a Lavazza (vrátane Qualita Oro) ma až tak neprekvapilo, ale slabé hodnotenie kávy illy bolo zarážajúce. Osobne sa mi zdá príliš jemná a nevýrazná, ale mala zlé hodnotenia aj v kvalite zŕn (zlámané zrná, počet defektov..).
Naopak príjemne prekvapila káva Pellini Top, ktorá sa umiestnila najvyššie z talianskych káv, ale aj tak nestačila na americké espresso blendy. Pre objektivitu je potrebné dodať, že autor článku upozorňuje na hendikep talianskych káv spôsobený nedostatočnou čerstvosťou.
Americké kávy boli z produkcie menších, ale známych gurmánskych pražiarní, ktoré nie sú zaťažené masovou produkciou na veľkých priemyselných strojoch a dodali čerstvú kávu.
Pre úplnosť musím dodať, že test bol veľmi náročný. Bola použitá špičková technika - La Marzocco + mazzer, špičkový baristi a hodnotili ľudia so skúsenosťami z hodnotenia na WBC z poroty aj z poza kávovaru. Použili dvojitý slepý test - barista nevedel, akú kávu pripravuje, a hodnotiaca komisia už vôbec nie.
Celkovo z toho vyplýva, že to, čo takmer každý u nás považuje za známku kvality (kaviarne olepené nápismi známych značiek), kvalitu ešte z ďaleka nezaručuje.
Urobte si ale názor sami a prečítajte si celý článok na http://coffeegeek.com/opinions/markprince/10-09-2007