Káva z El Salvador
El Salvador produkuje iba arabiku. Z variet je najviac zastupená Bourbon s 68% podielom, ďalej nasleduje Pacas s 29% podielom a zvyšné 3% ostávajú pre ďalšie variety.
Klasifikácia kávy, a aj kvality, závisí od nadmorskej výšky, v ktorej sa káva pestuje, čím vyššia nadmorská výška, tým kvalitnejšia káva:
- Strictly High Grown (SHG): nad 1200 m n. m.
- High Grown: medzi 900 a 1200 m n. m.
- Central Standard: medzi 600 a 900 m n. m.
Prevažné množstvo (71%) je klasifikované ako SHG a HG.
Šálka salvadorskej kávy predstavuje veľmi čistú a vyváženú chuť s príjemnou arómou, s dobre vyváženým telom, s ostrou, ale zároveň jemnou aciditou, s čokoládovými a orieškovými tónmi. Je podobná kostarickým a guatemalským kávam, regiónu Antigua.
V poslednej dobe sa El Salvador špecializuje na gurmánske kávy. Minimálne požiadavky na označenie „gourmet coffee" salvadorského Coffee Councilu sú:
- najmenej 90% tradičných variet: Bourbon, Pacamara or Maragogipe;
- zber 100% dozretých čerešní, farby červeného vína;
- čerešne musia byť uložené v špeciálnych zásobníkoch: zásobník nesmie obsahovať žiadne nedozreté plody;
- úprava musí byť oddelená od ostatnej kávy;
- prírodná fermentácia;
- pranie v čistej čerstvej vode;
- 100% sušenie slnkom;
- prebraté a vyčistené;
- exportná klasifikácia: 0% defektov, 100% veľkosť zŕn nad 16;
- uložené v špeciálnych vreciach;
- zrná zelenomodrej farby;
- priemerná vlhkosť 12.0%.
Viac o Salvadorskej káve nájdete na www.salvadorancoffees.com