Káva z Kostariky
Káva z Kostariky predstavuje veľmi ucelenú a vyváženú kávu vo všetkých smeroch. Je nazývaná aj ako klasická šálka kávy. Je zamatovo jemná s bohatou, mierne kyslastou chuťou. Má citrusovo - ovocné chute, často čokoládové, v dochuti jemne korenisté.
Kostarika bola prvou krajinou Strednej Ameriky, kde sa začalo s pestovaním kávy. Káva je pestovaná vo vyšších nadmorských výškach, čo predurčuje jej kvalitu. Pestuje sa len arabika, pestovanie robusty je zákonom obmedzené. Káva je spracovávaná mokrým procesom, čo ju radí medzi takzvané "milds". Pestujú sa nasledujúce variety arabiky: Typica, Caturra, Mundo Novo, Hibrido Tico, Geisha, Villalobos, Villa Sarchi.
Rozdeľuje sa na:
- SHB: veľmi tvrdé zrná, pestované v 1200 – 1650 m n. m.
- HB: tvrdé zrná, pestované v 800 – 1100 m n.m.
Najznámejší región, a teda aj káva, je Tarrazu. Ďalej je to La Minita, Tres Rios a Sarchi.
Ročná produkcia je 1 900 000 vriec kávy.