Pravidlo (15) čerstvosti kávy
Pýtate sa, koľko asi vydrží káva čerstvá a dokedy je ideálne ju spotrebovať?
Barista Chris Babbie prišiel s takzvaným "Pravidlom 15", ktoré orientačne vypovedá o tom, ako dlho ostane káva čerstvá.
15 mesiacov - zelená káva by sa mala upražiť do 15 mesiacov od zberu.
15 dní - káva by sa mala zomlieť do 15 dní od upraženia.
15 minút - káva by sa mala pripraviť do 15 minút od zomletia
15 sekúnd - espresso by sa malo vypiť do 15 sekúnd od pripravenia.
Posledný bod je trošku úsmevný, keďže v kaviarni by musel zákazník stáť už priamo pri kávovare pripravený vytrhnúť baristovi šálku z ruky :- ).
Prvé tri body však veľmi dobre vypovedajú o tom, ako si ideálne udržať kávu čerstvú. Vždy kupujte čerstvo praženú kávu, ideálne v zrnách, ktoré vám vydržia oveľa dlhšie, hlavne, ak sú splnené správne podmienky skladovania.
Káva by sa mala skladovať na suchom, chladnom a tmavom mieste, ideálne s čo najmenším prístupom vzduchu. Najviac káve škodí svetlo a prístup vzduchu.