Indická monzúnovaná káva
Tajomstvo pestovania kávy ukradol Arabom indický mních Baba Budan a priniesol sedem magických zŕn z Jemenu a začal ich pestovať vo vrchoch Chandragiri v Karnatake. Z Indie pochádza veľa kvalitnej kávy. Arabika sa pestuje v nadmorskej výške od 1000 do 1500 m. n. m..
Najkvalitnejšia bežne spracovávaná gurmánska káva z Indie je Mysore Nuggets Extra Bold. Je pripravovaná z praných arabík regiónov Chikmagalur, Coorg, Biligiris, Bababudangiris and Shevaroys. Zrná sú veľmi veľké, modrozelené s lesklým čistým povrchom. Káva má plnú arómu, stredné až plné telo, dobre vyvinutú aciditu, jemnú chuť a vôňu s náznakmi korenia.
Ďalej veľmi kvalitnou kávou je praná arabika India Plantation AA a Plantation A. Príjemná vyrovnaná šálka kávy so stredným telom a nízkou aciditou.
Najväčšou Indickou špecialitou však je Indická monzúnovaná káva /monsooned Malabar coffee/ je dobre známa vďaka dobrému telu, veľmi jemnej, až absentujúcej kyslosti, príjemnej aróme, sladkastej a vyrovnanej chuti. Špeciálny proces monzúnovania prebieha na západnom pobreží regiónu Malabar preslávenom excelentnými prírodnými zdrojmi, hlavne vlhkou monzúnovou atmosférou. Po zbere je káva spracovávaná tradičným, suchým spôsobom a následne je v špeciálnych skladoch na pobreží vystavená monzúnom. Po vyzrení káva dostane svetlo žltú farbu, je ľahšia a zrná väčšie ako u tradičnej zelenej kávy. Procesom zrenia naberá telo kávy na mohutnosti a je potláčaná acidita. Je to jedna z najlepších a najzaujímavejších káv sveta.
Monsooned coffee, pestované len v Indii, sú jedinečné specialty kávy spomedzi všetkých gurmánskych káv na svete. Na medzinárodný trh sa dostali už v roku 1972. Dnes sa z Indie exportuje ročne okolo 3000 ton kávy /monsooned coffee/.
Arabica Monsooned Coffee pripravené z Arabica Cherry Coffee sa klasifikuje ako Monsooned Malabar AA, Monsooned Basanally, Monsooned Arabica Triage.
India je známa aj produkciiou pravdepodobne najkvalitnejšej pranej robusty na svete ktorá sa nazýva Parchment Robusta.