Praženie kávy na panvici II
Pražiť na panvici je jednoduchý spôsob, ako si doma pripraviť zaručene čerstvú kávu, ktorá bude navyše s puncom Vašej „vlastnej výroby". Samotné praženie nie je nijako obtiažne a ani časovo náročné.
Je potrebné pripraviť sa na to, že káva začne časom značne dymiť a uvoľňovať šupky, ktoré môžu poletovať. Ja som to vyriešil použitím vysokej panvice, a tak šupky nevyletia mimo ňu a nenarobia zbytočný neporiadok. Pred pražením si pripravte nasledovné veci: panvicu, varešku na miešanie, cedítko (ako na cestoviny), postrekovač vody. Je dôležité začať s chladením ihneď po dopražení, lebo káva je veľmi horúca a samovoľne sa praží ďalej. Preto v rámci prípravy jemne navlhčím cedítko a dám ho do mrazničky.
Na panvicu vysypeme toľko kávy, aby sa neprekrývala a aby stále zostávali voľné miesta medzi zrnkami, nakoľko pražením zväčšia svoj objem dvojnásobne. Silu ohňa musíte odhadnúť podľa panvice. Ja pražím na strednom až silnom ohni. Je dôležité zrnká stále premiešavať, aby bolo praženie čo najrovnomernejšie. Po pár minútach začne káva hnednúť a začína mierne dymiť. Odporúčam preto zapnúť digestor, alebo aspoň vetrať. Po 8-10 minútach by malo začať prvé praskanie, ktoré je spojené so silnejším dymením a uvoľňovaním šupiek. Pukanie je pomerne hlasné. Krátko po prvom pukaní, zhruba 2-3 minúty, nastáva pukanie druhé, ktoré je síce tichšie, ale intenzívnejšie. To je už najvyšší čas zastaviť praženie.V tomto momente vytiahnem cedítko z mrazničky a nasypem doň horúcu kávu a postrekovačom na ňu nastriekam malé množstvo vody. Potom ju nechám schladiť na balkóne. Je dobré kávu premiešavať, aby sa rýchlejšie chladila a zbaví sa tak ďalších šupiek. Kávu potom neuzavrieme do nádoby, ale necháme ju odpočívať, lebo ešte niekoľko hodín sa z nej budú uvoľňovať plyny. Vrchol svojej chute dosiahne káva zhruba 2 dni po pražení, no je vynikajúca aj bezprostredne po vychladení. Domáce praženie vám dá moc v hľadaní a objavovaní chutí kávy. Zistíte, že pre každý stupeň praženia je typická iná chuť a aróma a nájdete si tú svoju.
Ivan Viglašsky