Espresso kávovary
Prvé espresso kávovary boli manuálne, keď sa potrebný tlak vytváral pákou a piestom. La Pavoni dodnes vyrába legendárne pákové kávovary, ktoré sú navyše dizajnérskym skvostom.
Príprava kávy v nich však nie je jednoduchá a potrebuje cvik. Výhodou však je, že tlakom, ktorý vyvíjame na páku, môžeme ovplyvňovať čas extrakcie kávy. Veľmi dôležitá pri týchto kávovaroch je dávka kávy a mletie. Niektorí baristi uvádzajú, že kvalitný mlynček je dôležitejší ako samotný kávovar. Postupne sa kávovary vyvíjali, boli do nich pridávané čerpadlá, tepelné výmenníky, automatické dávkovanie, prípadne automatické capučinátory. Medzníkom vo vývoji je aj legendárna varná skupina E61, dômyselný mechanický systém s tepelným výmenníkom, ktorý udrží teplotu varnej skupiny v rozmedzí dvoch stupňov. Systém je vyrábaný dodnes a mnoho baristov naň nedá dopustiť a tvrdia, že robí najlepšie espresso. Dnešným štandardom je trojcestný selenoidový ventil a volumetrické dávkovanie.
Najvyšším stupňom vývoja sú plnoautomatické kávovary, do ktorých stačí nasypať zrnkovú kávu a stlačiť gombík. Veľkú obľubu majú hlavne v kanceláriách, ale svoju cestu si už našli aj do domácností alebo reštauračných zariadení, kde sa používajú profesionálne plnoautomatické stroje. Správny barista však vždy uprednostní pákový kávovar.