Kávové nápoje na základe espressa
Nápoje typu espresso sú pripravené na strojoch s pracovným tlakom 15 bar (9 atm). Podľa množstva vody a kávy, prípadne prídavku mlieka alebo mliečnej peny, rozoznávame:
- kafe espresso - káva 7 g, voda 20 - 30 ml,
- kafe ristretto - káva 7 g, voda max. 20 ml,
- kafe lungo - káva 7 g, voda max. 80 ml,
- kafe doppio (double shot) - káva 14 g, voda max. 50 ml,
- kafe Americano - káva 7 g, voda 40 - 80 ml + extra teplá voda 20 - 60 ml.
S mliekom:
- cappucino - do 120 ml šálky s espressom (30 ml) pridáme z konvičky mlieko a penu, výsledný pomer by mal byť: 1/3 mlieka, 1/3 peny, 1/3 espressa,
- kafe macchiato - espresso s mliečnou penou,
- latte macchiato - horúce mlieko s mliečnou penou (200 ml, 1/3 pena), preliate 50 ml espressa, podáva sa v skle,
- kafe latte - 150 ml horúceho mlieka bez peny s 50 ml espressa,
- kafe freddo - ľadové espresso.