Káva z Kolumbie
Kolumbíjska káva je známa po celom svete pre svoju jemnosť a príjemnú miernu chuť. Má stredné telo a jasnosť (bright). Ale kolumbíjska káva môže mať podľa pôvodu viac charakterov.
Kolumbia je rozdelná troma severo – južnými horskými hrebeňmi. Káva z pochádzajúca z centrálnej a východnej oblasti je najlepšia. Najlepšia káva z centrálneho hrebeňa je Medelin, Armenia a Manizales. Káva z Medelinu je z nich najchutnejšia. Má ťažké telo, jemnú bohatú chuť a vyváženú aciditu. Vo svete sa tieto kávy často predávajú pod označením MAM (Medelin, Armenia a Manizales).
Ďalšie slávne lokality z okolia východného hrebeňa sú Bogota a Bucaramanga. Káva z Bogoty je jednou z najjemnejších kolumbíjskych káv. Má menej kyselín ako káva z Medelinu, ale rovnako bohatú chuť.
Kolumbíjska káva je ručne zberaná a spracovávaná mokrou cestou, a aj preto sa vyznačuje jemnosťou. Káva je po očistení 30 hodín fermentovaná, následne vysušená na slnku.
Produkcia je 11.430.000 vriec kávy. Rozdelenie podľa veľkostí zŕn je U.G.Q (poväčšine dobrá), Excelso EP, Excelso extra, Supremo 18+ a Supremo ako najkvalitnejšia káva.