Panel používateľa

Káva z Indonézie

Káva z Indonézie

Ďalším veľkým ázijským producentom kávy je Indonézia. Káva sa pestuje na všetkých veľkých ostrovoch: Sumatre, Sulawesi aj Jáve. Historicky najznámejšia a dnes najviac cenená je kávy z Jávy. Jávska káva má oproti ostatnej Indonézii trochu tenšie telo, ale jej chuť je čistejšia a ostrejšia. Najlepšie z káv sú komplexné, výrazne sladké, so živou arómou a orieškovými, korenistými, často vanilkovými tónmi a zároveň s potlačenou aciditou. Horšie kávy môžu mať zemitú až plesnivú pachuť. Najznámejšie plantáže sú Blawan a Jampit.
Jávskou špecialitou je takzvaná Stará (zrená) Jáva, alebo Stará hnedá (Old Java, Old Brown). Jej chuť bola v minulosti daná dlhou prepravou v drevených lodiach po mori, keď bola káva vystavená dlhú dobu slanému vlhkému vzduchu. V súčasnosti ide o proces riadeného starnutia kávy v špeciálnych drevených skladoch, kde sa káva skladuje dva až tri roky. Tento proces káve zvýrazňuje telo a korenistú príchuť, a zároveň potláča aciditu.
Najznámejšie a najlepšie kávy zo Sumatry sú Lintong a Mandheling. Sú považované za kávy s najplnším telom na svete.

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Prihlásenie