Šálka salvádorskej kávy má dobré telo, je vyvážená, má chuť vanilky a karamelu a často aj energické čokoládovo-kvetinové tóny a ostrú aciditu. Káva je spracovávaná mokrou cestou.
Zrná "peaberry" (v angličtine peaberry a v španielčine sa nazývajú caracol), alebo aj perlové zrnká sú v podstate defektné, mutované zrná kávovníka. U normálne vyvinutého plodu kávovníka, kávovej čerešni sú dve semienka (zrná plochou stranou otočené k sebe. U peaberry sa vyvinie len jedno zaguľatené zrno. Zvyčajne býva menšie ako ostatné.
Dá sa povedať, že takto dostane jedno zrnko všetky živiny plodu, určené pre zrnká dve. Peaberry sú sú preto húževnatejšie, tvrdšie s vyššou koncentráciou aromatických látok, ale aj kofeínu.
V bežnej populácii sa vyskytujú od 5 do 10%. Šľachtením a výberom sa dosahujú vyššie percentuálne zastúpenia. Tým, že sú perlové zrnká spravidla menšie, po zbere a spracovaní sa dajú jednoduchšie vytriediť a takto koncentrované na samotné peaberry dostávajú až do našej pražiarne.
Skratka SHG (Strictly High Growing) označuje zrná z úrody vypestovanej vo vysokohorských podmienkach - nad 1200 m n.m.
A aby ste mali maximálny pôžitok z našej kávy, vyberte si pre Vás ten najvhodnejší stupeň praženia!
Nový komentár