Cascara (zo španielčiny „šupka, škrupina") je sušená kávová šupka s dužinou získaná po selekcii kávového zrna z čerešne kávovníka.
Cascaru možno považovať za historicky najstarší kávový nápoj. Farmári v Jemene a Etiópii takto sušili a varili kávové čerešne po stáročia – možno ešte predtým, ako sa kávové zrná prvýkrát použili na výrobu kávy. V týchto krajinách sa cascara aj v súčastnosti namáča spolu s korením, ako je zázvor, muškátový oriešok alebo škorica, aby sa vyrobil voňavý nápoj známy ako hashara v Etiópii alebo qisher v Jemene. Nápoj je v týchto krajinách populárny aj dnes a v Jemene sa v skutočnosti konzumuje častejšie ako káva. V iných častiach sveta sa cascara dostávala do povedomia len veľmi pomaly. Primárne sa používala predovšetkým ako hnojivo pre kávovníky.
Originálny a jedinečný nápoj pripravený z cascary čajovo pohladí a kávovo poskytne dostatočnú porciu kofeínu. V porovnaní s kávou má viac vitamínov (hlavne železo a draslík) a antioxidantov (polyfenolov, ktoré posilňujú imunitný systém) a asi len štvrtinu obsahu kofeínu (resp. na obsah kofeínu v konečnom nápoji má vplyv pomer cascary k vode).
My vám ponúkame mimoriadne kvalitnú cascaru z Panamy (región Boquete, Jaramillo, farma Anselmito /pestovaním kávy sa zaoberá od roku 1920/, varieta Geisha), dopestovanú v nadmorskej výške 1200-1400 m n.m. Po otvorení balíčka okamžite ucítite úžasnú, prenikavú vôňu ovocia s dôrazom na vôňu sliviek a broskýň. Vo výrazne sladkej chuti s príjemnou kyselinkou pocítite jemnú ovocnú príchuť, v ktorej ľahko rozoznáte tóny broskýň, čerešní, či už spomínaných sliviek.
Odporúčaný spôsob prípravy (pri príprave odporúčame používať French press):
Teplý nápoj: 8 g cascary zalejte 250 ml vody (cca 95 °C), nechajte lúhovať cca 7 minút. Následne preceďte a podávajte. Optimálne by mal mať čaj tmavočervenú farbu.
Studený nápoj: 25 gramov cascary zalejte 1 l vody a nechajte odstáť v chladničke cca 24 hodín.
Pokyny na varenie však nie sú štandardizované, čo poskytuje priestor na experimentovanie s pomermi vody, cascary a časmi lúhovania. Môžete tak získať skutočne jedinečné chute a rôznu intenzitu nápoja. A samozrejme si ho káždý môže doladiť podľa svojej chuti medom, ovocím, korením...
Nový komentár